Daftar Blog ke Google Webmaster

Cara daftar blog ke google webmaster ni atas permintaan member dari MishNadia dan KuntumKenyalang. Sekali la cara daftar blogspot or wordpess ke google webmaster.

Rasanya semua dah tau kan fungsi webmaster ni?

  • Memudahkan Crawler menulusuri laman blog / website kita dengan lebih jelas.
  • Memudahkan Blogger itu sendiri membuat kajian untuk mengoptimumkan blog agar lebih mendapat trafik dari search engine.
  • Dan banyak lagi.

Cara Daftar Blog ke Google Webmaster

1. Pergi ke Google Webmaster, dan sign in guna alamat email yang serupa dengan email blog.

2. Klik Add a Site… dan masukkan nama domain lengkap korang dengan format www.namadomain (jangan letak http:// ) seperti contoh di bawah kemudian klik continue.

  • www.shahurl.blogspot.com ( untuk blogspot ).
  • www.shahurl.com
  • www.shahurl.net
  • dan lain-lain dot.

3. Muncul paparan Verify Ownership. Dari situ klik Alternate Methods > Add a meta tag to your site’s home page > copy code meta tag yang muncul itu.

Lepas copy code, jangan close dan jangan klik verify button dahulu. Terus ikuti langkah di bawah ni pada tab lain.

4. Masukkan meta code yang di copy dari langkah 3 di atas ke dalam template. Dari HTML, paste code itu selepas kodseperti contoh rajah di bawah.

Memudahkan mencari kod head. Just tekan Ctrl serentak dengan huruf F dari keyboard. Kemudian dari kotak yang muncul tu, type

untuk carian.Selesai masukkan code verify meta google webmaster dalam template, SAVE TEMPLATE.

5. Jika kod verify tadi dah save kat template. Kembali ke Tab Webmaster yang di tinggalkan tadi (rujuk langkah 3 di atas), kemudian klik button Verify.

Siap dah dengan hanya 5 step. Seterusnya pergi submit sitemap blog kat google webmaster pula. Klik link [cara submit sitemap google ] ni untuk rujukan.

Aku rasa inilah cara paling mudah untuk verify dan daftar blog ke google webmaster walaupun ada alternatif lain untuk blogspot dan wordpress. Manual ni lebih telus.

Malaysia Kini

Hi Malaysia Kini adalah Admistrator di webberita.com, dan SEO Warrior + Social Manager di forblogger.net news portal. Malaysia Kini juga adalah salah seorang Repoter dan Writter daripada lainnya. Organisasi kami ditegah menyebelahi mana² organisasi politik dan lainnya, hanya sekadar menyiarkan berita secara neutral dari pelbagai kategori.

10 thoughts on “Daftar Blog ke Google Webmaster

  1. Wah lau.. baru sehari tak bukak dah ad domain sendiri.
    Camni baru nampak forfresional… hehe. .

    Pasni boleh buat artikel / jual ebook untuk tutorial guna domain sendiri untuk website blogger pulak.

    Kalau buat ebook, jual RM 5 – RM10 dah la. Bole je buat. Banyak ebook lain yg terang benda basic pasal adsense je pun nak charge sampai RM40-RM50.

  2. banyak la forfresional eheee.

    cantek jg idea ko ebook tu. Sebab apa aku bnyk juga tgk ebook bg basic2 je mende2 mcm adsense, blog etc tu. RM5-RM10 besar dah tu utk pengeluar ebook kalo x riba ehee. Nice 1

Leave a Reply