Semakan Matrikulasi 2012

Semakan Kemasukan Matrikulasi 2012

Semakan Kemasukan Matrikulasi 2012 untuk pelajar lepasan SPM 2011. Semakan permohonan kemasukan ke Kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia(KPM) untuk sesi 2012/2013 dijangka boleh mula disemak bermula 25 April 2012.

Matrikulasi 2012

Untuk membuat semakan keputusan permohonan kemasukan Program Matrikulasi KPM, pelajar boleh menyemak secara online di laman web Bahagian Matrikulasi Kementerian pelajaran Malaysia atau menggunakan Sistem Pesanan Ringkas (SMS) yang telah disediakan.

 

Semakan Kemasukan Matrikulasi Secara Online

Untuk menyemak secara online, sila lawati laman sesawang Bahagian Matrikulasi KPM. Anda akan diminta untuk mengisi beberapa butiran sebelum membuat semakan permohonan anda seperti No. I/C dan Nombor Pin.

Semakan Kemasukan Matrikulasi Melalui SMS

Taip MOE <jarak> MAT <jarak> No.KP dan hantar kepada 15888

Contoh: MOE MAT 920809064456 dan hantar ke 15888

 

Sekiranya permohonan anda gagal, anda masih boleh membuat rayuan kemasukan ke matrikulasi sama ada untuk Program Satu Tahun (PST) atau Program Dua Tahun (PDT). Rayuan hanya dibuka kepada pelajar yang ada membuat permohonan mengikuti Program Matrikulasi KPM tetapi gagal diterima masuk buat kali pertama. Rayuan boleh dibuat secara online.

Rayuan Kemasukan Ke Matrikulasi KPM Sesi 2012

  1. Proses rayuan hanya boleh dibuat bermula 25 April 2012 sehingga 13 Mei 2012.
  2. Rayuan perlu dibuat secara online di laman web Bahagian Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia.
  3. Keputusan rayuan kemasukan ke Program Matrikulasi akan diumumkan pada 7 Jun 2012.

Malaysia Kini

Hi Malaysia Kini adalah Admistrator di webberita.com, dan SEO Warrior + Social Manager di forblogger.net news portal. Malaysia Kini juga adalah salah seorang Repoter dan Writter daripada lainnya. Organisasi kami ditegah menyebelahi mana² organisasi politik dan lainnya, hanya sekadar menyiarkan berita secara neutral dari pelbagai kategori.

7 thoughts on “Semakan Kemasukan Matrikulasi 2012

  1. June 3, 2011 at 12:36 pmsalam .ada owang uitm col saya cakap saya dapt diploma peruakanan,btl ka tu???kamie takut kena tipu kamie mau kan kebenaran baru hari rabu pemberitahuan hari jumaat berangkat ke melaka..bagus juga kalau uma dekat,ini ruma saya di sabah..berikan saya penjelasan tenang nie, ..KAMI TIDAK MAHU DI TIPU Reply

Leave a Reply