Tutorial Cara Pakai Tudung Biasa Menjadi Tudung FAREEDA


Well, satu Malaysia tengah kecoh pasal rampasan tudung ciplak yang dibuat oleh pihak syarikat Fareeda Resources kerana melanggar hak cipta tudung eksklusif mereka. Selepas tu keadaan menjadi semakin panas dengan kenyataan balas berbunyi 'Jika ingin berfesyen, tengoklah kemampuan diri' oleh Mawar Fareeda di fanpage beliau.

Sekarang, semua orang bercerita mengenai tudung. Dalam beberapa hari ni di sosial media Facebook, Twitter dan yang sewaktu dengannya trending topiknya adalah #tudung sampaikan dalam Melodi minggu ni pun ulas pasal isu ni jugak.


Okay, disebabkan ramai orang yang tidak berapa setuju dengan harga Tudung Fareeda yang terlampau eksklusif maka keluarlah satu kaedah bijak untuk menggubah tudung biasa menjadi seakan-akan tudung Fareeda dan si pemakainya pula akan kelihatan cantik seperti Mawar, isteri Fizo Omar tu. Heh.

Kalau korang terdiri dalam golongan yang 'tidak mampu' membeli tapi mahu bergaya sakan seperti mereka-mereka yang berduit, maka tutorial ini adalah yang terbaik sekali untuk anda.

Seorang blogger bernama Yuna Bella memperkenalkan gaya tudung Mawar Fizo Omar. Fesyen tudung bawal yang telah diubahsuai dengan kreatifnya menjadi seakan-akan tudung Fareeda dan tudung Yuna Bella ini agak lebih 'tertutup' berbanding yang 'asal'.

So tunggu apa lagi? Cepat-cepatlah ambik tudung korang dan lilit ikut panduan gambar di bawah ini:

Tutorial Cara Pakai Tudung Biasa Menjadi Tudung FAREEDA


mesti ada pin , dan brooch besar , make sure dia punya jarum panjang , so senang nak pin



guna bawal biasa jer , pastu samakan yang depan


pakai macam biasa


untuk yang tengkuk pendek macam model diatas, boleh pin saja kat belakang , disyorkan untuk letak pin, supaya nampak lagi kemas, tak nak letak pon boleh


ok start gumpalkan tudung , boleh start dari tengah tudung atau jarak sejengkal macam tu


lipat tudung secara menaik 


boleh cuba lipat siap-siap then terus pin atau pun , buat satu-satu macam dalam gambar


ok bajet lah nak singkat atau labuh. sebab tu kena pin yang agak panjang , kalau tak nanti tak boleh nak pin pula


selesai pin , jangan susah hati . dia memang akan messy macam ni . just adjust dan cantikkan lipatan tu


nak senang , buat macam dalam gambar ni , satukan hujung yang bercabang dan pin kat belakang tudung yang di kemaskan tu


siap ! kalau rasa singkat , boleh turunkan lipatan tu or jangan pin belakang tudung

lepas ni ramai la muka ala-ala Mawar ni, hehehe

Semoga berjaya! Jangan lupa sebarkan tutorial ini dengan kawan-kawan dan saudara mara yang lain ok.. lepas ni boleh la berhias tanpa perlu keluarkan duit yang banyak beli tudung Fareeda. Hehee..

Kredit kepada blogger yunabella.blogspot.com :)

HOT POST FORBLOGGER HARINI:



APA KOMEN ANDA?

0 comments:

Scroll to top